İçeriğe geç

Yaşamın Tek Amacı Var: Mutluluk!

Kim ne derse desin insan oğlu mutlu olmak için yaşar. Para, kariyer ya da sevgi birer amaç değildir. Onlar sadece amaca giden yoldaki araçlardır. Yani mutlu olma amacına… Kimisini bol para mutlu eder, kimisini sevdiğiyle bir ömür geçirmek.. Kimisi başarılı bir kariyer hayatı ister, kimisi de hepsinden biraz. Ama dedim ya işte bunlar sadece mutlu olma yolunda kullandığımız birer araçtır.

Hayatta mutlu olabilmenin basit ve tek bir cevabı var. Yapmak istediğini yapabilmek. İstediğiniz şeyi yapabiliyorsanız mutlusunuz demektir, yapamıyorsanız mutsuz. O yüzden gelin sizi mutsuz kılan şeyleri başlıklar altında inceleyelim. Kırabildiğimiz sınırları kıralım, kıramadıklarımızla yaşamaya çalışalım.

Toplumun Düşünceleri:

Başkalarının sizin hakkında ne düşündüklerini düşünmek sizin için yıpratıcı birşeydir. Sakın böyle bir hataya düşmeyin. Siz önce kendi işinize bakın çünkü diğerlerinin düşünceleri sizin mutlu olma sürecinize hiçbir katkıda bulunmaz. Diğerleri sizin mutlu olup olmayacağınızı düşünmez. Onların düşüncelerinden etkilenip de kendi düşüncelerinizi değiştirirseniz, bir süre sonra pişman olacağınız ya da kendi kendinizi sorgulamaya başlayacağınız kesin.

Çevrenizdekilerin Düşünceleri/Fikirleri:

Size daha yakın insanların topluma göre sizinle daha ilgili olacakları aşikar. Ancak hiç biri sizin kadar olamaz. Yine de çevrenizdekilerin düşüncelerini gözardı etmemelisiniz. Söyledikleri şey aslında kendi düşüncelerini yansıtmasına rağmen bu kişilerle etkileşiminiz diğer insanlardan daha çok olacağı için onlar için önemli bir şey sizin için de önemli olabilir.

Unutmayın ki insanlar çok şey söyler ve bunların çoğunluğu olumsuz şeylerdir. Çünkü insanoğlunun hafızasında daha çok yer eder olumsuzluklar. Konuşurken de hafızamızda yer eden şeylerden bahsederiz. Çevrenizdekilerin olumsuz söylemleri sizi yapmak istediğinizden farklı bir şey yapmaya itebilir, buna dikkat etmelisiniz, yoksa sonucu sizin için mutsuzluk olabilir.

Siz:

İster inanın ister inanmayın mutsuz bir insanı mutsuz eden şey genellikle kendisidir. Herşey bir seçimden ibarettir aslında, mutsuz olmayı seçen de insanoğlunun ta kendisidir. Yapmak istediğinizi değil de başkalarının sizi yönlendirmesi sonucu yapmanız gerektiğini düşündüğünüz şeyi yaparsanız bu sizin seçiminizdir. Çevrenizdekiler birşeyi yapmanızı söylüyor olabilirler ama onu yapmayı seçen ve yapan kişi sadece sizsiniz.

Eğer mutlu olmak istiyorsanız bunu sağlayabilecek tek kişi de sizsiniz. Üstelik hiç birşeye ihtiyacınız yok mutlu olmak için. Sadece mutlu olabileceğnize inanmanız, ne kadar mutsuz olduğunuzu düşünmeyi bırakıp, nelerden mutlu olabileceğinizi düşünmeye başlamanız yeterli…

Eğer Mutsuz bir insan olduğunuz düşünüyorsanız;

  • Öncelikler mutsuz olduğunuz için başkalarını suçlamaktan ve ne kadar mutsuz olduğunuzla ilgili hayıflanmaktan vazgeçin. Bu hamlenizle mutlu olma yolundaki ilk adımınızı atmış oldunuz. Hatta şimdiden içinizde bir rahatlama hissetmeniz olası.
  • Daha sonra yapmak isteyip de yapamadığınız şeylerin bir listesini çıkartın. Bu listeyi kafanızda yapabileceğiniz gibi, yazıya da dökebilirsiniz, size bağlı, benim fikrim yazıya dökmek, yazılı haliyle çok daha motive edici oluyor. Ama dedim ya, siz yapmak istediğinizi yapın, mutlu olun.. Bu sadece benim fikrim.
  • Bu listeyi en önemliden önemsize doğru sıralayın. Eğer birbiriyle çatışan madde var ise sıraya göre altta kalan maddeyi silin, daha önemli olduğunu düşündüğünüz kalsın.
  • Listenizdeki hangi maddeleri yapabilmek için geçerli kaynağınız olduğunu gözden geçirin. Kaynak, sadece para değildir, sizin bilgi becerileriniz, çevrenizdeki insanlar, sahip olduğunuz aletler ya da herhangi bir şey olabilir.
  • Kaynağınız olan liste maddelerini ne zaman yapabileceğinizi belirleyin. Bir zaman çizelgesi oluşturarak isteklerinizi bir plana dökün. Kaynağınız olmayan liste maddelerinde ise kaynağa ulaşmak için yapmanız gereken şeyleri bir plana dökün, zaman çizelgesindeki kalan zamanınıza yerleştirin.
  • Zaman çizelgenizi her gün görebileceğiniz bir yere koyun, mümkünse her an görebilmek için yanınızda taşıyın.
  • Zaman çizelgenize uyun!
  • Planladığınız süre bittikten sonra yapmak isteyip de yapamadığınız şeyler listesini yeniden oluşturarak döngüye devam edin.

Yazan: Can Demirağ