İçeriğe geç

30’larımızda Yaptığımız En Büyük 7 Kariyer ve Yaşam Hatası

Hata

7hataBugün size www.inc.com adresinde okuyup çok beğendiğim, çok da anlamlı bulduğum bir yazıdan esinlenerek, kendi cümlelerimle Türkçe’ye çevirerek 30’lu yaşlarımızda yaptığımız 7 hatadan bahsetmek istiyorum.

Hepimiz üniversiteden mezun olduktan sonra iş dünyası denizinin içerisinde buluyoruz kendimizi. Her bir insan, farklı bir yaşam, farklı bir kariyer yolu çiziyor kendisine ve bu şekilde yaşlanıp gidiyoruz.  Aslında yılların geçtiğinin çok da farkında olmuyoruz. Bu yüzden, henüz o yıllarımız geçmeden bazı hatalardan dönmek, hayatımıza olumlu etkiler katacaktır. İşte o hatalar.

Bir Amaçla Hareket Etmemek

Bir çoğumuz sosyal hayatın gerektirdiği şekilde üniversitelerde okur, yüksek lisans yapar ve çok güzel işlerde güzel pozisyonlara geliriz. Ancak bunu yaparen kendimize bir amaç belirlemeyi de unuturuz. Hayatımızda bir amacımız olmalı, yaptığımız şeyleri sırf yapmak gerektiği için değil, kendi amacımıza ulaşmak için yapmalıyız. Eğer bir amacımız da yoksa, o amacı bulmak, şekillendirmek için çabalamalıyız.

Gelecek İçin Finansal Bir Yatırım Yapmamak

Çok geniş bir gardıroba sahip, pahalı arabalar kullanıyor, lüks bir semtte oturuyor ve havalı partilere katılıyor olabiliriz. Bütün bunlar güzel şeyler, eğer kenarda gelecek için birikimleriniz ve yatırımlarınız varsa. Araştırmalar gösteriyor ki 30’lu yaşlarımızı yaşarken, aldığımız ücretler arttıkça harcama alışkanlıklarımız da aynı oranda artış gösteriyor. Daha ileriki yaşlarımızda daha konforlu ve daha sağlam bir yaşam tarzına sahip olmak için 30’larımızda yatırımlar yapmak ve bir birikim oluşturmaya başlamak gerekiyor.

Ailenize ve Arkadaşlarınıza Zaman Ayırmamak

Kariyerinizde yıllar geçtikçe, daha yüksek sorumluluklar aldıkça, 30’larımızda eskisine nazaran  işe daha çok zaman ayırmanız gerekebilir. Ancak, eğer planlanmış iş takvimleri ile yaşıyorsanız, o takvimin içerisine ailenizi ve arkadaşlarınızı da katın. Bunu onlar için değil, aynı zamanda kendiniz için yapın. Sizi seven ve sevdiğiniz insanları kendinize yakın tutmak, hem kendi psikolojiniz için hem de daha yüksek bir iş performansı için çok daha etkili olacaktır. Hiç kimse söylediği kadar yoğun değildir, sadece öncelikleri vardır ve bu önceliği ailenizi arakadaşlarınızı dahil etmek sizin elinizde.

Anne – Babanız ve Büyük Akrabalarınız ile Yeterli Vakit Geçirmemek

Sizi yetiştiren, büyüten ve bugünlere getiren insanları hiç bir zaman unutmayın. Yaşınız arttıkça, kendi sorumluluk ve meşguliyetiniz arttıkça, eskiden aynı evde yaşadığınız o insanları daha az görmeniz normal. Ancak unutmayın ki siz büyüdükçe onlar da büyüyor ve yaşlanıyorlar. Bir gün hayatta olmadıklarında onları hiç göremeyeceğiniz gerçeğiyle yüzleşebilmek için kendilerini bugünden dolu dolu ziyaret edin.

Sağlığınızı İhmal Etmek

Yıllar geçtikçe sağlığınız da giderek daha riskli hale gelecektir. Ancak yoğun iş temposu içerisinde sağlığınızı dönem dönem kontrol etmeyi, kendinizi dinlemeyi ve sağlık taramalarından geçmeyi ihmal etmeyin. Eğer bir şikayetiniz varsa yoğun takviminizden mutlaka bir kaç saat ayırıp doktora görünün. Unutmayın ki şu anda bırakıp doktora bile gidemediğiniz o işlerle, eğer sağlığınız olmazsa hiç bir zaman ilgilenemeyeceksiniz.

Bir Çocuk Sahibi Olmak için Tamamen Hazır Olmayı Beklemek

Anne ya da baba olmak tamamen bir tecrübe ve zaman işidir. Yaptıkça öğrenirsiniz, bir anda kusursuz anne – baba olamazsınız. Hazır olmayı bekledikçe de bu fırsat da elinizden kaçabilir. Kariyer hayatının yoğunluğuna rağmen, 30’lu yaşların çocuk sahibi olup-olmama kararını verecek en doğru yaşlar olduğu belirtilmektedir.

Eğlenmeyi Unutmak

30’larınıza geldiğiniz ve iş hayatınızda sorumluluklar arttığı için ya da daha fazla para peşinde koştuğunuz için eğlenmeyi unutmayın. Eğlenmek, hayatın bir gerekliliğidir. Arkadaşlarınızla konsere tiyatroya gidin. Ailenizle, çocuklarınızla seyahate çıkın. Yeni yerler keşfedin. Unutmayın, kazandığınız parayı harcamadığınız sürece hiç bir anlamı yok.

Sevgiyle Kalın…

Can Demirağ